Més humans més humans

Vins de l'IES Teulada

Olis d'Oliva i Vins a l'IES de Teulada

Si ja no entens la música que escolten els joves, és perquè et fas vell. Més val protegir-se'n, és una trampa sense eixida. Una altra idea preconcebuda és creure que els joves són uns ganduls, i si al contrari la joventut fos més exigent que els antics pel que fa al món laboral? I si aquest món laboral no fos capaç de proposar carreres a l'alçada dels reptes econòmics, ambientals i socials als quals ens enfrontem?


Potser l'equip pedagògic de l'IES, Institut d'Estudis Secundaris, de Teulada va tindre la mateixa reflexió abans de crear un cicle formatiu de nivell intermedi "Olis d'Oliva i Vins" dins del seu establiment. El cicle de formació de dos anys aborda la producció d'oli d'oliva i de vi natural, des de l'hort i la vinya fins al disseny de les etiquetes i fer un tast. Un diploma de tècnic en olis i vins acaba els cursos i permet accedir a un nivell d'estudis superior, ja en preparació a l'institut. Els estudiants d'edats compreses entre 18 i 35 anys tenien diferents expectatives abans d'incorporar-se a aquest programa, amb comú el fracàs escolar. És el contingut dels mòduls pedagògics que en pocs mesos han despertat vocacions, alguns ja volen tornar a agafar terres familiars i iniciar-se en la producció agrícola, objectiu assolit!

L'agricultura, és 24% dels gasos d'efecte hivernacle a nivell mundial. Més que el CO2, el metà CH4 (28 vegades el CO2) i l'òxid d'azote N2O (310 vegades el CO2).


Si volem una agricultura i una viticultura no tan contaminants, recuperar un sòl viu que produeixi aliments sans, hem de preferir el treball humà a la mecànica i a la química. Això implica canvis profunds en les prioritats de l'ensenyament agrícola, la valoració d'una alimentació ecològica, local i de temporada així com dels sous dels treballadors.


Maria José, professora, escriu: "Tot siga per aconseguir matricula per als propers cursos i que no acabe desapareixent una formació amb la que, a més d'aconseguir nombroses ofertes de treball, esta retornant a les aules a moltes persones que ni tan sols imaginaven aquesta possibilitat."