Vive la consigne!

Ampolles d'ancestral que tornem a omplir

Pujada dels preus de les matèries primeres i de l'energia a causa de la guerra a Ucraïna, tancament de fàbriques de vidre, l'augment de la demanda d'ampolles de vidre a nivell internacional, els viticultors s'enfronten a una crisi sense precedents.


No obstant això, existeixen alternatives, recents com la llauna d'alumini, el Bag in Box (BiB), un envàs format per una caixa de cartró i una butxaca equipada amb aixeta de mesura, o més antiga com l'ampolla retornable, un concepte francès que es diu "consigne" abandonat als anys 80 per motius industrials. És cert que la majoria dels envasos de vidre es reciclen, però és una solució que consumeix molta energia i que consumeix molta aigua.


Ací a Pego practiquem la política del colibrí, som el canvi: carta de vins (naturals) de la contorna, comerç local a favor del transport marítim i, fins i tot abans d'aquesta crisi del vidre, ja estàvem recuperant les ampolles d'ancestrals, el doble de pes que una ampolla de vi clàssic. Com haureu entès, amb això no n'hi ha prou i ja estem estudiant altres accions responsables amb els nostres viticultors, però sense un canvi de mentalitat a nivell de consumidor, serà difícil que les coses es moguin. No, una ampolla de vidre i un tap de suro no són sinònim de qualitat per a un vi.


Les xarxes socials dissipen els nostres ressentiments i les nostres frustracions però la vida real ens obliga a comprometre'ns formalment, quina persona vols ser?.