
El 2021, Romain Cole, periodista i fotògraf, publica un llibre d'entrevistes a vinyaters naturals del sud i del nord de Catalunya titulat "Es Brutal", "Que actua amb violència, que no té delicadesa" segons el diccionari francès Larousse. Però d'on ve aquest terme comú a tantes llengues, utilitzat pels aficionats dels vins naturals i que es troba a les xarxes socials i fins i tot a les etiquetes dels vins?
Cal remuntar-se al 2007 o 2008, quan Laureano Serres i Joan Ramón Escoda van emprendre un viatge ecològic al Loira amb Anthony Tortul i Rémi Pujol, quatre vinyaters naturals. En tornar als afores de Béziers, durant un tast nocturn amb distribuïdors i importadors, un dels vinyaters va preguntar: "No us agraden els meus vins? Sempre dieu brutal!" davant dels possibles compradors, una mica dubtosos. "Clar que si, són brutals!", respon Joan Ramón en francès. Així que els quatre xicons van decidir crear la Brutal Wine Corporation, on cadascun elaboraria un vi anomenat Brutal !!! Aquí hi ha els nostres quatre amics en plena nit davant de l'ordinador d'Anthony Tortul, dissenyant una etiqueta per a vins sense més obligació que la de ser naturals, sense sulfits afegits. Sense registre de marca, cadascú és lliure d'apropiar-se del nom i del visual en total consonància amb la filosofia dels vins lliures: raïms cultivats segons principis agroecològics, collits a mà i criats sense intervenció química o mecànica.

Des de llavors, molts Brutal !!! S'han elaborat vins, tant tranquils com escumosos, primer a Catalunya i després a França amb Jean-Louis Pinto a Ariège, Jean-Luc i Michèle Shaeringer, Claude Staub, Jean-Marc Dreyer a Alsàcia, Patrick Boujou a Puy-de-Dôme i també a la resta d'Espanya amb Cristóbal Vanyó a Ontinyent, el mestre de bombolles Mariano Taberner a Requena, Roger Diaz a Castelló, Ismael Gozado a Castella i Lleó, Ismael Gozalo a Segòvia, Antonella Gerosa i Massimo Marchiori al Penedès i Antonio Vílchez a Andalusia. I com que el vi natural no té fronteres, trobem el vi Brutal !!! a Valentina Passalacqua a Puglia, Itàlia, oa Stéphanie i Eduard Tscheppe-Eselböck a Àustria.
Esperem que ningú no s'hagi quedat fora, però és probable que s'hi incorporin nous cellerers. Noves anyades que faran noves històries per explicar als nostres fills, perquè més enllà dels discursos dels sommeliers, és la identitat i la singularitat d'aquesta idea el que la fa gran, vins vius i lliures “a gaudir” com es diu en la nostra llengua.
És brutal
La Catalogne à travers ses vigneron.nes natures, de Romain Cole publicat per Cambourakis
Gràcies a Laureano per la seua ajuda a la redacció d'aquest article.